POREČ

Povijest Poreča

Poreč, Parenzo, latinski – Parentium. U zanimljivoj prošlosti dužoj od dvije tisuće godina gradom je prošla cijela europska povijest od Rimljana preko desetak naroda srednjeg i novog vijeka. Ovaj gradić-poluotok naseljen je još u doba prapovijesti a u današnjem obliku neprekinuto traje od Rimljana. Za Rimljana je Poreč prerastao u značajni upravni i gospodarski centar te je to ostao i do danas. Dvije glavne ulice staroga grada i danas, baš kao i prije dvije tisuće godina, nose naziv Decumanus i Cardo Maximus. Tu je sačuvano od Rimljana ostao i veliki trg – forum, pored kojeg su ostaci Martovog i Neptunovog hrama. Najznačajniji spomenik kulture ostavio nam je Bizant – Eufrazijevu baziliku s biskupijom iz 6. stoljeća koja je ujedno i jedini spomenik u Istri koji je upisan u UNESCO-vu listu kulturne baštine. Grad se i dalje intentivno razvija i sva značajna stilska razdoblja u Europskoj povijesti (romanika, gotika, renesansa, barok…) ostavila su značajne i vrijedne spomenike kulture, vrlo dobro očuvane i do danas. Posljednjih godina 19. st. i prvog desetljeća 20. stoljeća Poreč bilježi nagli i buran razvoj. Gradi se gradska palača, kazalište… ali počine se intenzivno razvijati i turizam te se grade prva kupališta i prvi hoteli. Sredinom 20.-og stoljeća Poreč postaje najjači turistički centar na istočnoj obali Jadrana. Posljednjih deset godina osvojio je nagrade “Šampion turizma” (1996., 1998.), “Cvijet turizma” (1997., 1998., 1999., 2000.) te “Turistička zvijezda” 1998. godine. Sve to svjedoči o gradu kao pravom mjestu za odmor.

Eufrazijeva bazilika

Cijeli stari grad spomenik je kulture, no najznačajniji i najvrijedniji unutar njega je kompleks Eufrazijeve bazilike. Godine 553. izgrađena je katedrala Uznesenja Marijinog, po biskupu i njenom graditelju poznatija kao Eufrazijeva bazilika ili jednostavnije – Eufrazijana. Kompleks je 1997. godine UNESCO uvrstio u popis svjetske kulturne baštine. Blještavi mozaici, kojima su oslikani unutrašnjost i pročelje crkve, idu u red najljepših sačuvanih djela bizantske umjetnosti. Kompleks Eufrazijeve bazilike čine još atrij, krstionica, zvonik te ostaci mozaika i sakralnih objekata iz 3., 4. i 5. stoljeća, kao i obližnji biskupski dvor, koji pripada istom bizantskom razdoblju kao i bazilika. U njemu je odnedavna smještena sakralna zbirka Porečko-pulske biskupije. Apartmani Palma omogućuju Vam specijalni posjet Eufrazijevoj bazilici uz pratnju stručnog vodiča (arheologa i povijesničara umjetnosti) po cijeni od 3  Eura. (minimum 4 – 5 osoba) Te posjet i stručno vodstvo cijelog starog grada po cijeni 5 Eura. (minimum 4 -5 osoba).

Eufrazijeva bazilika

Prirodne ljepote Poreča

Poreč je smješten na sredini zapadne obale istarskog poluotoka, otprilike preko puta Veneciji, u pitomom kraju blage mediteranske klime. Lijep grad, turistička metropola, s najuređenijim i najbolje opremljenim turističkim naseljima na Jadranu. Ali ne samo to. Grad je to sačuvanih prirodnih ljepota, uređenih parkova, njegovanog zelenila i cvijeća. Borovi i hrastovi šumarci sežu do samoga mora, duž čije se obale izmjenjuju poluotoci i zaljevi. Čisto more i prelijepe plaže porečkog priobalja, a sezona kupanja od svibnja do listopada. Od davnina je to ugodan kraj za življenje i odmor, a još je rimski povijesničar Kasiodor zapisao da “patriciji ovdje vode život bogova”.

Poreč

ISTRA

Povijest Istre

Povijest istarskog poluotoka slična je povijesti grada Poreča. Najprije su poluotok naseljavali pleme Histri po kojemu je Istra i dodila ime. Zatim slijedi dugotrajan boravak Rimske civilizacije koja je ostavila neke od najznačajnijih kulturnih spomenika na tlu Istre. Slijede mnogobrojni narodi srednjeg vijeka, te izmjena povijesnih stilova koju prate brojni arheološki, kulturni i arhitektonski spomenici. Od 13. stoljeća pa gotovo pola milenija nakon toga obalom gospodari Venecija dok je unutrašnjost Istre pod Austrijskim utjecajem. U 19. i 20. stoljeću mijenjaju se osvajači i vladari koji nekad uspješnije a nekad manje uspješno vladaju poluotokom.

Danas je Istra najrazvijenija regija u Hrvatskoj a turizam joj je jedan od glavnih izvora prihoda.

Kulturne i prirodne znamenitosti

Apartmani Palma uputit će Vas, ukoliko imate vremena i želje, na jedan od mnogobrojnih izleta po Istri. Uz već postojeće izlete po gradu Poreču, apartmani Palma savjetovati će Vam rute za cijelodnevne ili poludnevne izlete. Možete posjetiti orintološki park (ptičji rezervat) Palud u neposrednoj blizini Rovinja, prirodne i kulturne znamenitosti nacionalnog parka Brijuni, antičku Pulu, ishodište Histra – Nezakcij, mnogobrojne srednjovjekovne utvrđene gradove iz kojih se pruža spektakularan pogled na okolicu… te mnoge druge. Ukoliko imate maštovotih želja priredit ćemo Vam izlet po Vašoj ideji!

Navedeni izleti po Istri mogu se i ne moraju realizirati uz pomoć stručnog vodiča.

Gdje jesti

Naravno sve si možete prirediti sami u Vašem apartmanu! No ukoliko se odlučite isprobati neke od istarskih specijaliteta – istarski pršut, svijetski poznati tartuf, odlična istarska vina, ombolo i kobasice, istarsku supu, poveticu ili kroštule uputiti ćemo Vas u prave istaske konobe. Ako pak više volite morske pšlodove preporučiti ćemo Vam niz restorana koji nude samo najsvježiju ribu, školjke i sve blagodati koje pruža prekrasno Jadransko more.

Za gurmane koji vole eksperimentirati i koji vole kreativnu kuhinju imamo niz pomno odabranih restorana cousine nouvella.

FreeWifi
Hrvatski